JUHTKIRI Pealinna Erakond on sisuliselt sündinud (1)

Põhjarannik
Copy
Koalitsioonileppe allkirjastamine.
Koalitsioonileppe allkirjastamine. Foto: Madis Veltman

Riigis võimul olevad Reformierakond, erakond Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond võiksid ühineda üheks erakonnaks ning panna selle nimeks Pealinna Erakond.

Peaaegu iga uue suurema algatusega, millega liit välja tuleb, jääb mulje, et reaalsest elust, mis käib pealinnast rohkem kui 50 kilomeetri kaugusel, on nad aina rohkem võõrandunud. Seda tunnet võimendavad nende erakondade juhtfiguuride elukauged avaldused, mida on keeruline mõista ka nende endi erakonnakaaslastel, kes toimetavad ja tegutsevad igapäevaselt väljaspool Tallinna.

Seda, mida on püüdnud näiteks automaksu kehtestamise õigustuseks öelda rahandusminister Mart Võrklaev või endine peaminister ja riigikogu liige Siim Kallas, võiks ju võtta kui kummardust süsimusta huumori austajatele. Aga viimased kuud on näidanud, et hoolimata üha suurema osa ühiskonna pahameelest ja vastuseisust, pööravad nad oma kinnisideed ka seadusteks.

Valitsusliidu käitumisel oleks justkui kindel tagamõte lõhestada ühiskonda pealinna ja ülejäänud Eesti vahel. Seejuures on küll oht, et antakse üha rohkem trumpe EKRE-le, kelle võimulepääsemise ärahoidmine oligi sisuliselt nende valimiskampaania ainus suur idee.

Et väljaspool Tallinna elavate inimeste mõju riigikogu valimiste tulemustele edaspidi veelgi vähendada, ei imesta, et leitakse küllap ka põhjendus valimisseaduse ja mandaatide arvu tuunimiseks. Piirkondadest valitud ja kohalikku elu ehk paremini tunnetavad võimuliidu saadikud võiksid sellisele poliitikale ükskord ometi vastu hakata.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles