JUHTKIRI Tuumajaam ja inimeste hirmud (1)

Põhjarannik
Copy
Niisugune võiks kunagi tulevikus välja näha Fermi Energia kavandatav nelja reaktoriga tuumajaam.
Niisugune võiks kunagi tulevikus välja näha Fermi Energia kavandatav nelja reaktoriga tuumajaam. Foto: Eskiis/Fermi Energia

Eesti tavainimene tänapäeva tuumatehnoloogiatest suurt ei tea ega peagi teadma. Küll aga on meile kõigile oluline olla kindel, et tuumajaam, mida meie kodumaakonda kavandatakse, oleks enam kui 100 protsenti turvaline.

Paljud inimesed lähtuvad ka tänapäeval tuumaenergeetikast rääkides 1986. aastal Ukrainas Tšornobõlis aset leidnud katastroofist. Nooremad inimesed mäletavad ka maavärinast ja tsunamist põhjustatud õnnetust Jaapanis Fukushimas, pärast mida näiteks Saksamaa ja Šveits otsustasid tuumaenergeetikast üldse loobuda. Kindlasti on need õnnetused aga andnud inseneridele põhjust vahepealsetel aastatel tuumatehnoloogiat veelgi ohutumaks muuta ja vähemalt Virumaale tuumajaama plaaniv Fermi Energia kinnitab, et nende tehnoloogia on kordades turvalisem kui aastakümnete eest ehitatud jaamades.

Möödunud sügis ja talv näitasid, et meie energiavajadus on nii suur, et hääbuva põlevkivienergeetika taustal võime tulevikus hätta jääda. Tänapäeval käepärast olevate tehnoloogiatega ei korva me seda lähiaastatel ka taastuvate allikate arvel. Tuumajaam võiks olla see tootmine, mis annaks Ida-Virumaale uue arengutõuke, sest lisaks paarisajale uuele kõrgepalgalisele töökohale kaasneksid sellega ka kaudsed töökohad. Lisaks lubatakse kohalikele inimestele soodsamat elektrit ja toasooja.

Vaatamata kõigele positiivsele, on inimeste kartused mõistetavad ja tuumaelektri Eestisse toojad, tundub, arvestavad sellega, kui ütlevad, et vastu kohalike tahtmist nad jaama rajama ei hakka. Praegu on hirmude mahavõtmise aeg.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles