NÄDALA KUJU Kukruse mõis

Põhjarannik
Copy
Kukruse mõis.
Kukruse mõis. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kukruse polaarmõisa haldav sihtasutus teatas sel nädalal, et paneb septembrist mõisa uksed külastajatele kinni, ja tegi ettepaneku sihtasutuse likvideerimiseks. Sellega on jõudnud lõpule aastatepikkune pingutus leida uus elu ja sisu 15. sajandi esimesel poolel rajatud ajaloolisele kompleksile.

Kui 18 aastat tagasi mõisa ülestöötamist alustati, müüs toonane Kohtla vald raha saamiseks maha oma Uikala prügila aktsiad. Siiski sellest ei piisanud, et kõiki ideid teoks teha. Kui mõis 2010. aastal avati, oli uusi plaane palju. Paraku selgus, et mõisapidamine on kallis lõbu, ning kui Kohtla vald 2017. aasta haldusreformi käigus Toilaga liitus, said uued vallavõimud aru, et rahateenimisest on asi siin kaugel, ning igal aastal tuli maksumaksja taskust võtta 30 000 eurot, et kompleksi töös hoida. Selleks, et siin midagi arendada või juurde investeerida, aga raha polnud.

Mõisapidamine pole peaaegu kusagil Eestis tasuv ning nõuab üldjuhul omanikult pealemaksmist. Maksumaksja taskust seda teha on küsitav. Loodetavasti suudab vald Kukruse mõisa maha müüa, kuigi šanss selleks pole kuigi suur. Sest miks peaks keegi kulutama raha, ostmaks midagi, et kulutada raha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles