JUHTKIRI Ida-Virumaa peab lõpetama riigile vastandumise

Põhjarannik
Copy
Igor Grafovi tänav.
Igor Grafovi tänav. Foto: Ilja Smirnov

Ida-Virumaa kaks suuremat linna − Narva ja Kohtla-Järve − on aastakümneid vastandunud keskvalitsusele. Õigemini on vastuseisu õhutanud nende linnade juhid.

Üks põhjus, mis sellise vastandumise mugavaks tegi, oli muidugi asjaolu, et neis linnades võimul olnud Keskerakond oli suurema osa viimasest 30 aastast Toompeal opositsioonis. Nii saigi oma valijatele öelda, et näe, valitsus meid ei armasta, sest siin on Keskerakond võimul.

Eks riigi valitsuse vaenamise üks mõte oli teha oma elanikele selgeks, et kõigis kohalikes hädades ongi süüdi riik ja kohalikud võimud hoopistükkis kaitsevad nende huve kurja keskvalitsuse eest. Vastuseisu õhutamiseks on kasutatud erinevaid teemasid alates haridusest ning lõpetades keele- ja ajalooteemadega.

Kuid algusest peale oli selge, et kaua selline silmamoondus kesta ei saa. Ka Ida-Virumaal nägid inimesed, kuidas arenevad teised piirkonnad, Narvas ja Kohtla-Järvel aga lokkas korruptsioon ning linnajuhte ja nende lähikondlasi hakati lõpuks üksteise järel kohtu alla andma.

Praeguseks on olukord muidugi drastiliselt muutunud, sest muutunud on ka võim nendes linnades. Ja uute juhtide arusaam võimu olemusest, tundub, on hoopis teine. Loodetavasti jätkub neil indu anda hoogu muutustele nii omavalitsuse sees kui suhetes riigiga. Jah, Narvas nägime hiljuti veel katset riigiga tüli kiskuda, kui volikogu otsustas punatänavate nimed alles jätta. Kuid sellel hääletusel enamik volikogu liikmeid ei osalenud, mis on samuti tähelepanuväärne fakt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles