JUHTKIRI Kaevurite pidu seilas õigesse sadamasse

Põhjarannik
Copy
Kaevurite päeva pidu Viru Fest Jõhvi pargis.
Kaevurite päeva pidu Viru Fest Jõhvi pargis. Foto: Ilja Smirnov

Üle viie tuhande osaleja ja positiivne tagasiside kinnitavad, et Ida-Virumaa aasta tähtsamaid rahvapidusid − kaevurite päeva pidu "Viru fest" − on leidnud pärast mitmeid aastaid kestnud otsirännakuid õige paiga.

Kaevandusmuuseum Kohtla-Nõmmel on samuti huvitav paik, kuid nagu praktika on näidanud, sobib see väga hästi jahimeeste ja muude elualade inimeste kokkutuleku paigaks. Aga kaevurid ja nende pereliikmed seda eriti hästi omaks ei võtnud. Võimalik, et võõristust tekitas peo pidamine nii-öelda surnud kaevanduses, olgugi et ta on muuseumina saanud uue elu. Põlevkivitööstuses toimunud suurkoondamised on valusalt puudutanud tuhandeid endisi kaevureid ja nende perekondi ning võib aru saada, et suletud kaevanduses pidutsemine võib haavad lahti kiskuda.

Pealegi on Jõhvis peole tulla ja sealt minna palju lihtsam kui kusagil mujal. Jõhvi on olnud põlevkivitööstuse süda, kus asus ka Eesti Põlevkivi peakontor.

Olgugi et põlevkivitööstus on koomale tõmbunud ja peab arvestama nii avatud turu kui Euroopa kliimapoliitikaga, andsid siinsete põlevkiviettevõtete juhid selgeid signaale, et tegu on vajaliku majandusharuga veel vähemalt 10-15 aastat. Põlevkivil on endiselt kaalukas jõud nii Ida-Virumaal kui ka Eestis tervikuna. Üks hea pidu aastas, mis toob kokku suure hulga Ida-Viru inimesi, on samuti asjakohane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles