JUHTKIRI Õpetajate palgatõus toob tööjõuturule muutusi

Põhjarannik
Copy
Töötukassa.
Töötukassa. Foto: Matti Kämärä

Ida-Virumaa õpetajad ei saa alates algavast õppeaastast küll enam palga üle nuriseda, sest umbes 2700 euro suurune töötasu on enam kui 1000 eurot kõrgem Eesti keskmisest.

Maakond on aastaid olnud üks madalama palgaga piirkondi, kuid eelmisel aastal tegi meie keskmine palk kiireima kasvu, tõustes rohkem kui 15 protsenti ja jõudes 1387 euroni.

Ida-Virumaal praegu töötukassa pakutavatest töökohtadest 11 protsenti on palgaga üle 2000 euro ning alampalgaga töökohtade arv aina väheneb.

Tänases Põhjarannikus kirjutame, kuidas õpetajate järsk palgatõus mõjutab teiste asutuste-ettevõtete kaadrivoolavust, eriti drastiline on see olnud töötukassas. Pedagoogide palgatase survestab teisigi tööandjaid maakonnas, mis omakorda võib mõjutada neid kulude kokkutõmbamisele ka läbi tööjõu vähendamise.

Üks murekoht, millega maakonnas tuleb põhjalikumalt tegelda, on kutseõpe ja selle kvaliteet. Ida-Virumaal on töötuna arvel 3000 kutseharidusega inimest − veidi vähem kui pooled kõigist töötutest. On inimesi, kes on kutsekooli lõpetanud neli-viis korda ehk omandanud mitu eriala, kuid pole päevagi tööl käinud. Siin tuleb selgeks teha, kas meil õpetatakse erialasid, mis pole nõutud, või on põhjus õppe kvaliteedis või inimeste endi valikutes.

Kui lisada kõigele eelnenule veel käimasolev rohepööre, võib öelda, et Ida-Virumaa tööjõuturg on muutuste keerises. Me ei tea veel, kuidas lähiaastatel muutuvad tööpuuduse numbrid, kuid palgatõus on olnud silmanähtav.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles