TÄNAVAKÜSITLUS Millise maksuga võiks veel riigikassat täita?

Põhjarannik
Copy
Foto: Urmas Luik / Scanpix

Valitsus tahab alustada ühiskondlikku maksudebatti.

Foto: Peeter Lilleväli

Egon Rattasepp, müügijuht:

Keeruline küsimus. Ühest küljest on kõik uued maksud inimestele raske koorem, teisalt aga peab riik puudu jääva raha kuskilt ju leidma. Kõik tahavad paremini elada. Ei ole lihtne leida midagi normaalset. Praegu leiutati automaks, kuid selle eesmärk on täiesti arusaamatu − kuhu see raha läheb? Alati on vaja täpselt ära seletada, miks ja milleks midagi tehakse.

Foto: Peeter Lilleväli

Svetlana Lebed, ökonomist:

Ma pole sellele mõelnud. Võib-olla sellepärast, et tulin alles hiljuti siia elama. Kuulen, et maksude tõstmisest räägitakse palju. Võib-olla on see paratamatu, kuid iga uus maks on inimestele halb.

Foto: Peeter Lilleväli

Milvi Juhkov, kindlustusagent:

Olen töötav pensionär ja maksan makse, sest nii peab − olen sunnitud töötama. Maksusüsteem on veidi naeruväärne: pensionärid maksku rohkem...

Foto: Peeter Lilleväli

Vjatšeslav Bõkov, pensionär:

Maksustada võib mida tahes: toitu, magusaid jooke, kunsti... Igal juhul on see alati halb.

Foto: Peeter Lilleväli

Nikolai Merzljakov, pensionär:

"Cipollinot" olete lugenud? Siis kindlasti mäletate, et seal oli õhumaks. Kui olete Itaalias käinud, siis ehk olete märganud, et osa sealsete vanade majade aknaid on tellistega kaetud − seal kehtis omal ajal päikesevalguse maks. Hruštšovi ajal oli NSV Liidus õuntemaks ja inimesed raiusid õunapuud maha. Kui majapidamises on kaks lammast, tuleb pool villa riigile anda... Uusi makse annab alati välja mõelda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles