Äkkrünnaku õppusi ei tohiks koolides koos õpilastega läbi viia

Hendrik Agur
Copy
Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur.
Kohtla-Järve gümnaasiumi direktor Hendrik Agur. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Pean täiesti sobimatuks äkkrünnaku õppuse läbiviimist koolis ja eriti koos õpilastega.

Aastaid on oldud jõustruktuuride ja koolijuhtidega ühisel seisukohal, et õpilastega selliseid õppusi läbi ei viida, sest see võib nii mõnelegi ebastabiilse närvikava või kurjade kavatsustega õppurile või endisele õpilasele saada motivatsiooni-, nippide ja inspiratsiooniallikaks ka ise midagi säärast toime panna.

28. septembril Ida-Virumaa koolijuhtide nõupidamisel äkkrünnakuteemalist koolitust teinud politseiametnike tähelepanu sai juhitud sellele, et 2. oktoobriks plaanitud äkkrünnaku õppus Jõhvi gümnaasiumis ei ole kooskõlas siiani õigeks peetud arusaamaga mitte kaasata sellesse õpilasi. Kuid seda siiski tehti.

Mina seda õigeks ei pea ja soovitan edaspidi sellistest asjadest hoiduda. Koolijuhtidel soovitan selliste aktsioonidega kaasa mitte minna. Põnevus ja elevus ning "tõetruudus" ei kaalu üles eeldatavat kasu, vaid lisab riske. Õppusel läbimängitavad konkreetsed tegevused ei pruugi eriolukorras korduda ja seetõttu on sellisest õppusest õppida vähe.

Küll aga peavad igal koolil olema kriisireguleerimisplaan ja kokkulepped personaliga, kuidas eriolukordades käituda. Teretulnud ongi koolitused ja õppused koolipersonaliga, aga mitte õpilastega. Õpilastega tuleb läbi viia tulekahju evakuatsiooni õppusi. See on elementaarne.

Palun hoidkem kainet mõistust ja ärgem kutsugem ise kurja välja. Enne kui teha, tuleb mõelda, vahel mitu korda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles