JUHTKIRI Ida-Viru korterite hinnatase püüab mudaliigast välja pääseda

Põhjarannik
Copy
Kortermaja Jõhvis Hariduse tänaval.
Kortermaja Jõhvis Hariduse tänaval. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Viimase paari aasta jooksul on Jõhvi korterid kallinenud kaks korda ja keskmine ruutmeetri hind küünib 600 euro lähedale. See on matemaatiliselt suur muutus, aga kui vaadata, millisel tasemel asub enamik teisi maakonnakeskusi, rääkimata Tallinnast või Tartust, siis on see ikkagi veel mudaliiga tase.

Ka Kohtla-Järvel on korterite hinnatase viimastel aastatel kahekordistunud, kuid tegemist on tõusuga 100 eurolt 200 eurole. See tähendab, et Kohtla-Järvel elava inimese korteri väärtus on rohkem kui kümme korda väiksem kui Lasnamäe inimese korter või viis korda väiksem kui Rakvere inimese korter. See on Eesti väikseid vahemaid arvestades tohutu vahe.

Kuid püüdkem näha siiski ka positiivset poolt - tegemist on siiski olukorra paranemisega. Sest kui mujal Eestis tõusis kinnisvara väärtus viimase kümne aasta jooksul pidevalt, siis Ida-Viru linnades olid hinnalipikud justkui keevitatud ühele tasemele, mis ei asunud nullist väga kaugel.

Kas Ida-Viru linnade korterite väärtus jätkab matka teistele maakonnakeskustele lähemale, sõltub suuresti usust sellesse, kas palju räägitud jutud sellest, kuidas Ida-Viru majandus hakkab kasvama, siia hakatakse rajama uusi ettevõtteid ja looma töökohti ning riigiasutused suurendavad oma kohalolekut, peab paika või mitte. Et kinnisvarainvestorid on asunud siin kortereid kokku ostma, annab õrna usku, et nii võib vähemalt osaliselt minna. Vaid sel juhul on Ida-Viru kinnisvara väärtusel lootust ronida mudaliigast keskmike hulka.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles