JUHTKIRI Valitsus peaks aitama uue õlitehase võimalikult kiiresti tööle (1)

Põhjarannik
Copy
Ehitustööd Auvere ​Enefit Power 280 õlitehases.
Ehitustööd Auvere ​Enefit Power 280 õlitehases. Foto: Tairo Lutter

See jutt, mida mitmed Reformierakonna poliitikud on viimastel nädalatel Auvere uue õlitehase kohta ajanud, võtab nõutuks.

Kliimaministeerium soojendab alates juunikuust enda käes uue tehase kompleksluba, andmata sisulisi selgitusi, miks ta seda välja ei anna. Rahandusminister Mart Võrklaev ütles reedel pärast kohtumist Eesti Energia juhtidega pika hambaga, et tehas tuleks ikkagi käima panna, kuna selle ehitamiseks on kulutatud juba sadu miljoneid eurosid. Eelnevatel päevadel oli Võrklaev väsimatult korrutanud, kuidas Reformierakond oli selle tehase vastu, aga eelmine valitsus ja Eesti Energia juhtkond tegid vastutustundetu otsuse.

See on üsna hale poliitilise mudamaadluse võte. Demokraatlikus riigis on loomulik, et valitsused vahetuvad ja järjepidevuse huvides viib järgmine ka eelmiste valitsuste otsused ellu, sõltumata sellest, kas talle endale meeldib või ei meeldi. Pealegi on tehase ehitus olnud päevakorral aastaid ka sel ajal, mil Reformierakond ise oli valitsuses.

Rahandusministri ja Eesti Energia üldkoosolekuna peaks Mart Võrklaev tegema kõik selleks, et see tehas võimalikult kiiresti ja väiksemate tõrgeteta tööle saaks. Mida kiiremini see juhtub, seda kiiremini hakkab tulema sellest tuludenäljas riigieelarvesse tulu ning kuna enamik õlist läheb piiri taha, siis ka eksporditulu.

Kui ETV reedeses "Terevisioonis" küsiti Võrklaevalt, milline on tehase mitte töölepanemise sotsiaal-majanduslik mõju Ida-Virumaale, ei öelnud ta midagi. Tegelikult tähendaks see sotsiaal-majanduslikku plahvatust, sest niigi suure tööpuudusega piirkonnas satuks ohtu ligikaudu tuhat töökohta: umbes kolmsada otsest kaevanduses ja õlitehases ning kolm korda rohkem kaudseid töökohti.

Seda ei tohiks valitsus julgeolekupoliitiliselt hellal ajal ometigi esile kutsuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles