ALEKSEI JAŠIN Muutused Ida-Virumaal on võimalikud ainult kohalike tegijate ja valitsuse koostöös

Aleksei Jašin
Copy
Aleksei Jašin, majandus- ja infotehnoloogiaministri nõunik, Eesti 200
Aleksei Jašin, majandus- ja infotehnoloogiaministri nõunik, Eesti 200 Foto: Erakogu

Kolm aastat Ida-Virumaal elanud ja tegutsenud väljastpoolt tulijana tunnen siirast rõõmu, et maakond paistab viimasel ajal silma teotahteliste inimestega ja edasiviivate ideedega. Rasked ajad loovad teadagi tugevaid inimesi. Ida-Viru elanikud seisavad silmitsi selle sajandi esimese poole kahe suurima muutusega, mis kajab läbi nii avalikus arutelus kui ka eravestlustes.

Üleminekud roheenergeetikale ja eestikeelsele haridusele kujundavad maakonna tuleviku. Nende edu sõltub väiksemal või suuremal määral kõikidest Ida-Virumaa elanikest ning Eesti riigi toest ja kaasamõtlemisest laiemalt.

Inimeste teotahe ja ideede paljusus jääb silma igal konverentsil ja seminaril, mis toimuvad viimasel ajal Kirde-Eestis kadestusväärse tihedusega. Majandusministri meeskonna liikmena võin kinnitada, et samasugune vaim saadab kõiki töökohtumisi kohalike ettevõtete, omavalitsuste ja huvigruppide esindajatega.

Ida-Virumaal on olemas kriitiline hulk inimesi, kes on orienteeritud lahendustele ja teevad tulemuslikku tööd piirkonna elu edendamiseks.

Hiljuti allkirjastas majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo õiglase ülemineku fondi toetuste taotlemise tingimuste muutmise. Pakett tuli mahukas, sest ministeeriumi eesmärk on pakkuda leevendusi nii laialt, kui on üldse võimalik. Suur abi toetustingimuste muutmisel oli kohalikest tegijatest, alates Ida-Viru ettevõtluskeskuse töötajatest kuni omavalitsuste liidu esindajateni.

Kui maakonnas poleks kujunenud tugevat võrgustikku oma valdkonna asjatundjatest, siis ei ministril ega valitsusel tervikuna poleks võimalik juhtida ega toetada maakonnas vajalikke muutusi. Praegu võib öelda kindlalt, et Ida-Virumaal on olemas kriitiline hulk inimesi, kes on orienteeritud lahendustele ja teevad tulemuslikku tööd piirkonna elu edendamiseks.

Sel aastal on kostnud palju kriitikat ülemineku fondi raha kasutuselevõtu kiiruse kohta. Probleemi teravik seisnes selles, et tingimused olid liiga karmid ning rahajagamise perioodi lõpp on lähenemas. Fondist toetuse saamise võimalus sulgub 2026. aasta lõpus ja kõigi huvides on leida selleks ajaks rahale õige rakendus. Muidugi pole meetmete tingimuste leevendamisega kõik probleemid võluväel kadunud ja rahajagamisega on endiselt kiire, kuid ministeerium tegi omalt kõik, mis võimalik.

Sisuliselt oleme kaotanud suurema osa piirangutest, mis said tingimustesse kaks aastat tagasi meetmeid esialgu koostades kirja, kuid pole Euroopa Komisjoni poolt tingimata nõutud. Siiski jäävad fondi toetuste ringist mõned ambitsioonikad projektid endiselt välja, kuna fondi rahaga kaasa tulnud Euroopa Komisjoni nõudmisi painutada ei saa. See puudutab eelkõige projekte, mis on ühel või teisel määral seotud fossiilsete kütuste kasutamisega.

Muudatused puudutavad õiglase ülemineku fondi kolme toetusmeedet summas 193 miljonit eurot, mis moodustab üle poole fondi mahust. Kõige suurema mõjuga muudatused puudutavad eelkõige suurinvesteeringuid ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtete toetusmeetmeid. Suurinvesteeringute puhul avardatakse taotlejate ringi, edaspidi saab finantseerida investeeringut ettevalmistavaid tegevusi ja kaob palgataseme nõue projektidele, kus toetus on 100 000 eurot ühe töökoha kohta.

Väikese ja keskmise suurusega ettevõtjatele lisandub võimalus saada toetust hoonestamata kinnistu või ehitustöö tarbeks ning kuni 200 000 euro suuruste projektide jaoks kasvab toetuse määr 80 protsendini. Lisaks avaneb võimalus saada ühel taotlejal raha mitme projekti jaoks − seni oli reegel, et ühe taotleja kohta toetati ainult ühte projekti. Toetustingimuste leevenduste jada on tegelikkuses veelgi pikem. Täpsema info ja konsultatsiooni saamiseks tuleb ettevõtjal pöörduda endiselt EASi ja Kredexi ühendasutuse või Ida-Viru ettevõtluskeskuse töötajate poole.

Oleme andnud endast parima, kuid see ei tähenda, et rahajagamisega poleks endiselt kiire. Töö jätkub ja võimalused tublidele Ida-Virumaa, Eesti ja välismaa ettevõtjatele ning investoritele on loodud. Lähiajal on lootust kuulda veel positiivseid uudiseid uute investeeringute ja töökohtade loomise kohta Ida-Virumaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles