ÜKS KÜSIMUS Kas tööandja võib töövestlusel kõike küsida?

Põhjarannik
Copy
Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev.
Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist Vladimir Logatšev. Foto: Tööinspektsioon

Tööandja võib töövestlusel nõuda töölesoovijalt vaid andmeid, mille suhtes tal on õigustatud huvi. See tähendab, et huvi tohib tunda otseselt tööülesannete täitmise võimekusega seonduva kohta.

Tööinspektsiooni juhtiv nõustamisjurist VLADIMIR LOGATŠEV:

Tööandjal puudub üldjuhul õigus küsida infot perekonnaseisu, laste olemasolu, pere planeerimise, ajateenistuse läbimise, religioossete või poliitiliste vaadete, veendumuste, seksuaalse orientatsiooni, tervisliku seisundi ja puude kohta. Küll aga ei tähenda see, et tööle kandideerija ei võiks ise avaldada oma laste arvu või muud eraelulist infot. Tööandja peab aga küsimuse esitamisel põhjendama, miks on info vajalik ja kuidas on see tööga seotud.

Hobid võivad olla tööandja õigustatud huvi objektiks näiteks juhul, kui ametikohaga kaasneb selgelt avalik huvi töötaja isiku vastu või kui töötaja peab olema oluliseks eeskujuks (näiteks koolidirektor). Sellisel juhul peaks huvi piirduma ainult selliste hobide väljaselgitamisega, mis ametikohaga ühiskonnas üldiselt tunnustatud moraalikriteeriumide kohaselt kokku ei sobi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles