MARIS TOOMEL Korrastatud koolivõrk toetab kogu Jõhvi valla arengut

Maris Toomel
Copy
Maris Toomel, Jõhvi vallavanem, Reformierakond
Maris Toomel, Jõhvi vallavanem, Reformierakond Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Ida-Virumaa seisab suurte muutuste lävel. Ootus õnnestumiseks on suur ja ma usun, et me õnnestume. Muutustega kohanemine ei ole alati lihtne ja seda eriti haridusmaastikul.

Me vajame kindlat meelt ja peame tegema järjekindlalt tööd, et üleminek eestikeelsele õppele toimuks sujuvalt, valutult. Õnnestumise aluseks on hea koostöö haridusasutuste, kohalike omavalitsuste ja riigiga. Lisaks vajame koolijuhtidelt aktiivset hoiakut, et koolipidajaga koostöös lahenduste suunas liikuda. Meie, kohalike omavalitsuste roll on senisest enam tähelepanu pöörata koolijuhtide motiveerimisele hariduse sisuliste muudatuste juhtimisel, alustades nii väiksemate kui suuremate edusammude märkamisest, tunnustamisest ja toetamisest.

Jõhvi on oma koolivõrgu korrastanud ning see võimaldab maksta õpetajatele väärilist palka ning tegelda arendustegevusega.

Jõhvi vald väärtustab õpetajaid ja koolijuhte − õpetajate keskmine palk on ligi 123% Eesti keskmisest palgast, milleni pole veel paljudes omavalitsustes jõutud. Sellist palka on võimalik maksta tänu korrastatud koolivõrgule. Lisaks oleme sellel eelarveaastal lisanud raha juurde ka huvikooli õpetajate palgafondi − nemadki panustavad samaväärselt kogu valla haridusvaldkonna arengusse.

Toetame tõenduspõhist lähenemist haridusjuhtimises. Meie fookus on kindlatel eesmärkidel ning anname koolijuhtidele pidevalt tagasisidet iga-aastaste arenguvestluste toel.

Jõhvis on pärast koolireformi kaks põhikooli ning riigigümnaasium. Kõik õpilased õpivad siin nüüdisaegsetes tingimustes, mis on ilmselt ka üks põhjustest, miks meie koolidesse tullakse õppima ka naaberomavalitsustest. Gümnaasiumil on uus hoone, Kesklinna kool rekonstrueeriti põhjalikult mõned aastad tagasi. On täitunud aasta ajast, mil lapsed õpivad uues Jõhvi põhikooli hoones. Nagu teame, on omavalitsuses tihti nii, et projekti algatajateks olnud inimesed ei pruugi seda ise lõpetada. Nii oli ka uue põhikooli hoonega. Meil oli au see keeruline ehitus lõpule viia ja pean tõdema, et need, kes sellega omal ajal alustasid ja kes otsustasid, et uus hoone tuleb ehitada, olid õigel teel.

Vaadates eelmisele aastale tagasi, olen tänulik, et vallas ja vallavalitsuses on stabiilsus: koalitsioon püsib ja see võimaldab planeerida ka tulevikuprojekte. Majanduslikult keerulisel ajal suudame katta laenuintressid ning on ka raha projektide omaosaluse tasumiseks.

Eestikeelsele õppele ülemineku ettevalmistusprotsessi alustasid meie koolid ja lasteaiad juba varakult. Kesklinna koolis on juba aastaid õpetatud keelekümblusmetoodika alusel − nii varase kui hilise keelekümbluse järgi − ning osaletakse mitmesugustes projektides, mis keeleõpet toetavad. Lisaks on igal aastal vähenenud vene rühmade arv lasteaias, mis omakorda on kaasa aidanud eesti keele omandamisele juba varajases eas.

Jõhvi hariduslinnakust on saanud tervik, mis on ka üheks oluliseks teguriks haridusasutuste valikul. Hariduslinnakus üksteise kõrval olevad huvikoolid ning huvi- ja noortekeskus võimaldavad pakkuda niinimetatud kogupäevakooli teenuseid, säästes sellega väärtuslikku aega. Nüüd plaanime sinna kogukonnamaja ning täiustame sellega piirkonda veelgi.

Et kogukonnamajja kolib ka raamatukogu, peame mõtlema, mis saab tühjaks jäävast hoonest Rakvere tänaval, kus raamatukogu praegu asub. Peame leidma uue sisu ja leidma raha hoone korrastamiseks.

Hariduslinnakusse on ehitatud ka Heino Lipu staadion. Kergejõustikuõhtud, mille korraldamisel teeme koostööd Mati Lilliallikuga, on toonud staadionile spordivõistlusi uudistama sadu pealtvaatajaid ning tõmmanud Jõhvile palju positiivset tähelepanu ja meediakajastust. Oleme oma kodustaadionil näinud kergejõustikustaare, keda muidu näeb vaid televiisorist. Aga see on asja üks pool. Väga oluline on, et staadion avardas ja parandas meie spordihuviliste treenimisvõimalusi. Meie spordiobjektid on inimestele avatud ja kõik on oodatud sportima.

Alanud aastal on kindlasti väljakutseks eestikeelsele haridusele üleminek, kuigi, nagu öeldud, meie lasteaiad ja koolid on selleks suures plaanis valmis, sest Jõhvi vald koolipidajana väärtustab tõenduspõhisust ja fokuseerimist haridusvaldkonna arengutele

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles