JUHTKIRI Õpetaja peab streigis osalemise üle saama vabalt otsustada

Põhjarannik
Copy
Õpetajate hoiatusstreik Jõhvi põhikoolis mullu oktoobris.
Õpetajate hoiatusstreik Jõhvi põhikoolis mullu oktoobris. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Kui Eesti haridustöötajate liit korraldas eelmise aasta sügisel hoiatusstreigi, nõudmaks õpetajate miinimumpalga tõstmist ning pikaajalise kollektiivleppe sõlmimist, oli Ida-Virumaal sellega ühinemine üsna loid. Streigiti vaid üksikutes koolides ja sealgi üsna väikesearvuliselt.

Järgmisel nädalal algav nii-öelda pärisstreik näitab aga maakonnas hoopis uut palet. Ja kuigi paljudes koolides osalevad haridustöötajad tööseisakus vaid mõnel päeval, nii-öelda toetusstreigi käigus, tundub, et midagi on paljude siinsete õpetajate teadvuses muutunud.

Eks suur osa maakonna õpetajaist on siiani streigi osas dilemma ees: hakata riigi palgapoliitika vastu protestima olukorras, kus paljud Ida-Viru õpetajad saavad selleltsamalt riigilt kopsakat lisatasu, mis tõstab nende töötasu enam kui 3000 euroni, ei tundu õige ega õiglane. Kuid samas tuuakse argumendina välja solidaarsus teiste piirkondade kolleegidega.

Jah, küsitlused näitavad, et ühiskond toetab õpetajate nõudmisi, ent kui asetada need üldisemasse konteksti, siis paljudel Ida-Virumaa õpetajatel võib siingi tekkida ebamugavustunne: olukorras, kus majandus langeb, tööpuudus kasvab eriti kiiresti just Ida-Virumaal, rahahädas riik on sunnitud kärpima ja makse tõstma, on ju küsimus, kas lisaks solidaarsusele oma kolleegidega pole paslik näidata üles solidaarsust ja mõistmist laiemalt kogu ühiskonnaga, püüdes leida kompromisse? Ent küllap leidub siingi vastuargumente.

Oluline on, et haridustöötajatel säiliks vabadus endal otsustada, kas streikimine on põhjendatud või mitte, ja vastavalt sellele käituda. Ida-Virumaal on teiste piirkondadega võrreldes kõige rohkem riigile kuuluvaid üldhariduskoole ning arvestades haridusministeeriumi vastuolulisi sõnumeid selle streigiaktsiooni käigus, võinuks arvata, et siinsed riigikoolid satuvad streigi osas ennekõike keskvalitsuse surve alla. Tahaks loota, et see nii ei ole, vähemalt praegu ei tõenda seda miski. Ehkki mitmes suures Ida-Viru riigigümnaasiumis pole seekord streigi lõhnagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles