JUHTKIRI Odavad töökohad surevad, kallite sünd viibib

Põhjarannik
Copy
Eesti töötukassa.
Eesti töötukassa. Foto: Sander Ilvest

Kuigi poliitikud on juba mitukümmend aastat rääkinud, kuidas Ida-Virumaa ettevõtlust ja tööturgu tuleb kohandada muutuvatele oludele, on tegelikke edusamme selles osas tehtud vähe.

Tõsiasi on, et töötuse määr on kõik need aastad olnud riigi suurim ja selle kasv on viimastel kuudel varasemast veelgi ägedamad pöörded üles võtnud. Põhjuste kokteilis on komponente palju, alates üldisest majanduslangusest, mistõttu vähenevad tootmismahud, või ka Venemaa vallandatud sõda Ukrainas, mis annab majanduslikult tugevamini tunda just piirialadel.

Kuid tugev mõju on olnud ka poliitilistel otsustel, mis on töökohti piirkonnast pigem viinud kui juurde toonud. Olgu selleks näiteks kliimapoliitika või alampalga järsk tõus suure majanduslanguse ajal, aga ka näiteks käibemaksu tõus ja mitmed bürokraatianõuded, mis mitte ei toeta, vaid takistavad ettevõtluse arengut.

Ei pea olema geenius matemaatikas, mõistmaks, et kui tooraine ja tööjõud ning muud kulud kiiresti kasvavad, siis hakkavad ettevõtted, kus nende osakaal on kaalukas, riburada pidi kinni minema. Osa elust võõrandunud poliitikuid võib selle peale hõisata, et väga hea, kui odavad töökohad kaovad. See oleks tõesti hea, aga ainult sel juhul, kui samal ajal sünniks asemele samal hulgal paremaid töökohti. Need tulevadki, aga suuremalt jaolt arengukavades ja unistustes ning märksa väiksemal hulgal reaalses elus ja eriti veel sel ajal, kui neid hädasti vaja on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles