KÜSITLUS Kas limonaadimaksu kehtestamine on õigustatud?

Irina Kiviselg
, ajakirjanik
Copy
Foto: Tairo Lutter / Scanpix

Terviseminister Riina Sikkut allkirjastas magustatud jookide maksu seaduse eelnõu, et vähendada rohke suhkrusisalduse ja magusainetega jookide tarbimist. Maks on astmeline ja maksumäär sõltub sellest, kui palju suhkrut jook sisaldab ja kas kasutatakse magusaineid.

Foto: Peeter Lilleväli

Ilona Bazarova:

Mina ise limonaadi ei joo, kuid olen kuulnud inimesi sellisest maksust rääkimas. Arvan, et need inimesed, kes on harjunud limonaadi jooma, maksu kehtestades ja hinna tõustes seda vähem tarbima ei hakka.

Foto: Peeter Lilleväli

Irena Simoniš, klubi töötaja:

Magusaid gaseeritud jooke armastavad nii lapsed kui ka paljud täiskasvanud. Maksu kehtestamine ja seega ka hinnatõus ei motiveeri neid oma tarbimist vähendama. Need meetmed ei õigusta end kindlasti, riigieelarve täitmiseks on vaja leida muid meetodeid.

Foto: Peeter Lilleväli

Arti Kolu, riigiteenistuja:

Mina ei ole kindel, et maksu kehtestamine limonaadi tarbimist vähendab. Tõenäoliselt ei muutu midagi, sest harjumustest on raske loobuda ja hinnatõus pole kindlasti motivatsioon.

Foto: Peeter Lilleväli

Igor Šaškov, sporditegelane:

Kuulen sellisest maksust esimest korda, kuid ei imesta. Maksu kehtestamine ei aita magusate jookide tarbimist vähendada. Kõik toidu- ja paljud muudki harjumused tulenevad perekonna eluviisist, eriti vanematelt − just nemad panevad aluse laste tervislikule toitumiskäitumisele. Autokütus on kõvasti kallinenud, aga vähem sõitma pole ju hakatud? Samamoodi läheb ka limonaadimaksuga.

Foto: Peeter Lilleväli

Arkadi Zakarljuka, pensionär:

Võin vastata tuntud teesiga, et paljud käitumismallid on pärit perest. Mis tahes maksude kehtestamine on vaid järjekordne elanikkonna ärritamine. Mingit mõju sest kavandatavast maksust oodata ei tasu. Soovitaksin inimestel pöörata rohkem tähelepanu iseendale, oma lähedastele ja tervisele − see ongi paljude probleemide lahendus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles