Lahingud koolide pärast

Põhjarannik
Copy
Õppeklass.
Õppeklass. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Mitmes Ida-Viru omavalitsuses on koolide pärast käimas väiksemad või suuremad lahingud. Üldjuhul on ühes kaevikus riik, teises aga kohalik kogukond või seda esindav omavalitsus.

Haridusküsimustes valitsevaid erimeelsusi riigiga oleme pikalt näinud Toilas ja Lüganusel. Viimase puhul on oma koolid riigile ära andnud vald nüüd seda meelt, et riik on kohalikke petnud ja pole algusest peale ausalt oma kavatsustest rääkinud. Ka Kohtla-Järvel on nüüd üsna ootamatult puhkenud vaidlus uue koolimaja asukoha pärast.

Kohalikest kogukondadest ja omavalitsustest võib aru saada, sest muudatused, mida riik püüab kohati toore jõuga kohalikul tasandil läbi viia, on valusad ja tekitavad trotsi. Kuid samas tekitab mõistmatust, kuidas riik siin Ida-Virumaal mitmel rindel kohalike elanikega lahinguid lööb, püüdes neile selgeks teha, et kõiki neid koolide sulgemisi ja ümberkorraldusi tehakse nende huvides. Midagi on ikka väga valesti, kui ministeerium, kes enda sõnul teeb kõiki neid pingutusi kohaliku hariduse huvides, ei suuda selles kuidagi veenda ei kohalikke kogukondi ega ka mitmeid omavalitsusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles