JUHTKIRI Kes ja kuidas selle eest vastutab?

Põhjarannik
Copy
Kohtla-Järve väikelinnaosade elanikud maksid kaugkütte eest aastaid rohkem kui linnavolikogu kehtiv määrus ette nägi. 


Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
Kohtla-Järve väikelinnaosade elanikud maksid kaugkütte eest aastaid rohkem kui linnavolikogu kehtiv määrus ette nägi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Kohtla-Järve linnavalitsus on sattunud väikelinnaosade küttehinna segadusega omamoodi kahvlisse.

Ühelt poolt peaks kohalik võim kohalikke inimesi toetama ja aitama neil koostada rahalisi nõudeid, et inimesed saaksid tagasi raha, mida nad on mitme talve jooksul maksnud rohkem, kui linnavõimude ehk volikogu kehtestatud määrus ette nägi.

Teiselt poolt on teada, et mida rohkem selliseid nõudeid tuleb, seda suurem kulu lõppkokkuvõttes linnal ehk kõigil maksumaksjatel tuleb kanda. Soojusmajandust korraldab väikelinnaosades küll ettevõte nimega OSK Grupp, kuid see on täielikult Kohtla-Järve linnale kuuluv ettevõte.

Samas, kui linnavõimud tunnistavad, et viga on tehtud, siis on loogiline, et see parandatakse ära. Ei pea ilmtingimata ootama, et elanikud hakkavad kas siis ühekaupa või gruppidena esitama nõudeid ja arvestusi, mida peavad ametnikud hakkama kontrollima ning menetlema. Kui on teada, milline pidi olema hind, ning andmebaasis on olemas kõigile klientidele esitatud arved, siis ei tohiks olla eriti keeruline matemaatikaülesanne välja arvutada, millise summa on iga klient üle maksnud. Edasi on otsustamise ja kokkuleppimise koht, kas see raha kantakse tagasi, kas seejuures arvestatakse ka jooksvat keskmist intressi või tehakse tasaarveldus järgmiste perioodide peale.

Selle seisu lahendamise kõrval on siiski oluline jõuda ka selgusele, kes ja kuidas sellise 2019. aastal tekkinud olukorra põhjustamise eest vastutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles