JUHTKIRI Kas Narva piir läheb jälle umbe?

Copy
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik / Arhiiv

Pärast Venemaa agressioonisõja algust Ukrainas on Narva piiril liikumist aina koomale püütud tõmmata. Kõigepealt seadsid piirangud pärast sõja algust kehtestatud ja aina täienev keelatud kaupade nimekiri. Sanktsioonid puudutasid valusalt ka kohalikke ettevõtteid, kes Venemaale erinevaid kaupu vedasid. Siis kehtestati sissesõidukeeld Valgevene ja Venemaa kodanikele (kellel pole ELis elamisluba).

Kui Venemaa 1. veebruarist Ivangorodi piiripunkti renoveerimistöid alustas, sulges ta ka mootorsõidukitele liikumise üle piiri. Võinuks ju arvata, et küllap muutub piiriületus Narvas peagi üsna olematuks, kuid võta näpust. Soome riigi otsus sulgeda pärast Venemaa korraldatud provokatsioone oma piir idanaabriga täielikult tähendas seda, et lähim piiriületuskoht Venemaaga ka Soome elanikele on Narvas.

Kui Eesti otsustas, et paneb Narva piiripunkti ööseks kinni, hakkasid piirile tekkima järjekorrad, mis mõnel puhul suisa üüratuks kasvasid, nii et linnavalitsus pidi vahepeal sekkuma, inimestele vett ja tualettide kasutamist võimaldama.

Kolmapäevast kehtib aga Narva piiril totaalne tollikontroll senise pistelise asemel. Mis tähendab, et piiri ületamine muutub veelgi aeglasemaks ning järjekorrad seal võivad kasvada. Loodetavasti on Narva linn koos valitsusega arutanud ka seda, kuidas vältida probleeme, kui järjekord seal taas plahvatuslikult kasvab, ning kuidas tagada, et inimeste elu ja tervis ohus poleks.

Tagasi üles