Makse tõstavad, aga bürokraatiat kärpida ei julge

Copy
Lauri Laats, riigikogu liige, Keskerakond
Lauri Laats, riigikogu liige, Keskerakond Foto: Erik Prozes / Scanpix

Praegu ametis oleval koalitsioonil on teatavasti parlamendis väga suur häälteenamus, mis võimaldab teha otsuseid, nagu vaja. Välja kukub aga sedaviisi, et makse tõstetakse ning uusi kehtestatakse hoogsalt, kuid kokkuhoid ja kärpimine edeneb visalt.

Kristen Michali valitsuse koalitsioonilepe lubab, et iga uue ettevõtetele halduskoormust toova nõude kehtestamiseks on vaja üks olemasolevatest nõuetest kehtetuks tunnistada. Riigiteadlane Külli Taro on juhtinud tähelepanu, et kriitikud nimetavad seda küll kavalaks poliitiliseks trikiks ja silmamoonduseks, kuid lõpuks me peame päriselt hakkama hindama, millist kulu riik erinevate regulatsioonidega ettevõtetele tekitab ning kuidas see majandust ja innovatsiooni pärsib.

Tõhusa valitsemise tagavad tugevad partnerid, kes suudaksid Reformierakonna poliitikat tasakaalustada, praegu aga kipub Eesti 200 õigustama seda, mida oravad välja pakuvad, ning sotsid on sõnades küll vastu, kuid tegudes mitte.

Loodetavasti leiab valitsuskoalitsioon endas jõudu lisaks maksude tõstmisele tegelda ka riigi rahanduse tegeliku seisu väljaselgitamisega ning avaliku sektori ja bürokraatia jõulise kärpimisega.

Tagasi üles