JUHTKIRI Töötukassa peakontor tuleks kolida Ida-Virumaale

Copy
Eesti Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel.
Eesti Töötukassa juhatuse esimees Meelis Paavel. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Olukorras, kus Ida-Virumaal on töötuse tase pikka aega olnud ligemale kaks korda kõrgem kui Eestis keskmiselt, teeb see ametkond kahest siinsest linnast, Sillamäelt ja Kiviõlist, piltlikult öeldes sääred, sulgedes oma esindused.

Jah, arusaadav, et riigil tuleb kulutusi kärpida ja töötukassa ei peagi olema selle poolest erand. Küll aga peaks koomaletõmbamise juures vaatama proportsionaalselt ka töötuse taset piirkondades.

Kui töötuse tase on Ida-Virumaal oluliselt suurem kui teistes piirkondades, siis peaks ka töötukassa kohalolek siin piirkonnas olema suurem. Iga seitsmes Eesti töötu elab Ida-Virumaal. Eesti töötukassa ligemale tuhandest töötajast tegutseb aga vaid iga kümnes siin piirkonnas. See suhe on ilmselgelt viltune.

Kui Tallinnas on töötuse määr üks riigi väiksemaid, siis miks peaks üldse töötukassa peakontor paiknema pealinnas? Ida-Virumaa oleks selle jaoks kõige õigem koht, sest siin on selle asutuse tööpõld kõige laiem. Kui töötukassa juhtkond elaks ja töötaks Ida-Virumaal, tunnetaks ta siinseid probleeme paremini kui pealinna büroohoones istudes ning arvutiekraanile kuvatavaid tabeleid ja graafikuid uurides.

Lisaks tähendaks see ka paljuräägitud riigi kohaloleku suurendamist, praegusel juhul käib aga vastupidine protsess. Ja seda olukorras, kus töötuse määr Ida-Virumaal on üks viimaste aastate suuremaid.

Tagasi üles