Põlevkivitööstuse suured panused

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti Energia julged ja suured investeerimisplaanid, mis muu hulgas pälvinud avalikkuses ka mittemõistmist ja kriitikat, omavad siinse põlevkivitööstuse jaoks elulist tähtsust ning nende õnnestumisel on tugev mõju kogu Ida-Virumaa käekäigule.

Et Euroopa kliimapoliitika on selline, et karistab saastekvootidega põlevkivist elektri tootmist ja samas soosib metsa põletamist elektrijaamade kateldes, on paratamatu, et juba lähiaastatel hakkab põlevkivielektri osakaal vähenema.

Samal ajal ettevõetud õlitööstuse mitmekordne laiendamine koos eesmärgiga jõuda 2016.-2017. aastal Vaivara vallas autokütuse tootmiseni tagab, et kaevuritel tööd vähemaks ei jää. Autokütuse tegemine võimaldab põlevkivile külge panna märksa suuremate numbritega hinnalipiku - Eesti rahvuslik rikkus maavara saab suurema väärtuse. Kui Eesti Energia sellega siin hakkama saab, on võimalik eksportida seda kunsti ka teistesse riikidesse, kus on olemas märkimisväärsed põlevkivivarud.

Teoreetiliselt võiks sellest saada Eesti viimaste aastakümnete üks võimsamaid edulugusid, kus kaotajaid justkui polekski. Ainult et loodetud tulemuseni jõudmiseks on veel käia väga pikk tee, millel varitseb küllap ka üksjagu karisid. Need võivad olla nii tehnoloogilised kui keskkonnaalased, aga arvestada tuleb ka võimalike tagasilöökidega turul. Näiteks sellest ajast, kui odav nafta Kiviteri pankrotti ajas, pole möödas 15 aastatki.

Ent Ida-Virumaal tasub kindlasti pöialt hoida, et need plaanid õnnestuksid, ja seista aegsasti selle eest, et edu korral priske tükk võidutordist ka siia jääks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles