Jupiteri sündroom Kohtla-Nõmmel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Algatuseks soovin vabandada oma sõprade, tuttavate, sugulaste, kolleegide ja kõigi ees, kelle hulgas külvasin segadust otsusega tõstatada ainult taktikalistel kaalutlustel oma kandidatuur Kohtla-Nõmme vallavanema ametikohale, mille kohta võlgnen järgneva omapoolse selgituse.

Aastatel 2007-2011 töötasin  Kohtla-Nõmme lastekodu juhina. Tänu sellele olin teadlik vallavalitsuses toimuvast. Minu ainus eesmärk enda Kohtla-Nõmme vallavanema kandidaadiks seadmisel oli tuua kohalik võim välja pikaajalise valitsemisega tekkinud mugavustsoonist ja juhtida avalikkuse tähelepanu omavalitsuse probleemidele.

Kohtla-Nõmme vallavalitsemise võrdluseks julgen tsiteerida Tammsaaret aastast 1937: "Autokraatne kord on nagu eriliselt loodud valeks, pettuseks, võltsimiseks. Sest mis viga nii meeldivaid asju teha, kui pole järelevalvet mingisuguse avaliku hääle poolt."

Viimasel ajal on Kohtla-Nõmme vallavalitsemisele omane kinnise seltskonna ringtoetamine, mida iseloomustab teineteisele ja lähedastele töökohtade loomine ning toetuste määramine. Mitmed inimesed, kellele on olnud Kohtla-Nõmme vald tööandjaks, kinnitavad, et sealne juhtimine sümboliseeris neile omavoli ja ülekohut. Alluvatele paistis selgelt silma, et vallavanem positsioneeris oma seisundit jupiterliku võimu sündroomiga: minule on kõik lubatud, sest olen vallavanem.

Tänavu 22. märtsil toimunud volikogu istungil oli kõigil osalejatel võimalik kogeda, kuidas seadusi eiratakse ja nendest üle sõidetakse. Vallasekretär, kes seaduse järgi vastutab dokumentide juriidilise õigsuse eest, tegeles istungil oma tegemata töö kommenteerimise ja ülepulbitsevate emotsioonidega osalejate korrale kutsumisega. Jäi tunne, et volikogu juhib vallasekretär, eirates vallasekretäri kutse-eetika reegleid, katkestades pidevalt istungi kulgu, muutes selle laadaks. Tema korrale kutsumine ei andnud mingeid tulemusi.

Vallasekretär, kes peaks olema volikogu ja vallavalitsuse nõustaja, tegeles volikogu liikmete üle ilkumise ja ironiseerimisega järgmiste fraasidega: "Te ei tea midagi!"; "Te ei oska midagi"; "Kas sa oled kirjaoskamatu" jne. Kõrvaltvaatlejana paistab selgelt silma, et vallasekretär positsioneerib oma seisundit sama võimu sündroomiga nagu vallavanem: minule on kõik lubatud, sest mina olen vallasekretär.

Leian, et vallasekretär toimib oma töös eesmärgipäraselt ning tema tööd määravad mõned kirjutatud ja kirjutamata eetilised normid. Vallasekretäri tegevusest peab aru saama, kuivõrd ta väärtustab teisi inimesi. Koosolekul domineeris ainult tema isiku väärtustamine.

Rahvaesindajatel oli sellisest olukorrast selgelt kõrini saanud ja see oli viinud ahelreaktsioonini, mis algas aasta tagasi volikogu esimehe ülekaaluka mahavõtmisega. Seejärel jõudis volikogupoolne remondijärg minimaalse toega vallavanemani.

Praeguseks on kaalukauss volikogus minevikule tagasi keeratud ja alustatud remont jääb kahjuks pidama. Võime ainult aimata, kuidas jätkub eelkirjeldatud Kohtla-Nõmme vallavalitsemisele nii omane kinnise seltskonna ringtoetamine. Pole keeruline ette võtta volikogu esimehe väljavahetamist ja mõne aja pärast ilmselt võime jällegi  täheldada, et uus volikogu esimees positsioneerib oma seisundit temale omase võimu sündroomiga: minule on kõik lubatud, sest  olen volikogu esimees.

Olles säärses olukorras lakmuspaberiks, olin šokeeritud, kui räpaseks muutuvad kaua aega võimu juures olevate inimeste ambitsioonid ja kaotushirm. Vahetult protsessis olles ja jälgides meedias toimuvat, olen jõudnud järelduseni, et Kohtla-Nõmme vallavalitsuse valitsemisstiil jääb muutusteta.

Puudub demokraatia ja tõepärane teave valla rahvale. Kodulehel kajastatakse vaid seda, mida vallavalitsus endale kasulikuks peab. Jääb mulje, nagu vallavalitsusele ei kehtikski avaliku teabe seaduse sätted. Vallavalitsus positsioneerib oma seisundit jällegi võimu sündroomiga: meile on kõik lubatud, sest meie oleme vallavalitsus.

Avaliku teenistuse eetikakoodeks kohustab ametnikku aususele, olema inimestega suheldes viisakas, abivalmis, väärikas, vastutustundlik ja kohusetundlik.

Sellepärast teen üleskutse kõigile Kohtla-Nõmme valla kodanikele nõuda enda valitud rahvaasemikelt ja vallaametnikelt põhjalikku, professionaalset ja sõltumatut auditit, mille käigus revideeritaks nii valla kui ka vallaga seotud allasutuste, ennekõike Kohtla kaevanduspargi majandustegevust ja tehinguid.

Avalikkus peab saama selguse, mis on Kohtla-Nõmmel toimuva põhjuseks. Loodan siiralt, et politsei, meedia ja revidendid teevad tõhusat tööd, et ei tekiks olukorda, kus keegi saaks positsioneerida oma seisundit jupiterliku võimu sündroomiga: minule on kõik lubatud, sest olen...

Leian, et kujunenud vastuolusid ainuüksi hea tahte abil lahendada ei saa.

Riho Kangur on 22. märtsil valitud Kohtla-Nõmme vallavanemaks, kuid pole seni ametisse asunud.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles