Surva võiks oma ebaõnnestumistest õppida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Lilleväli
Foto: Peeter Lilleväli

Lugedes laupäeva, 23. augusti Põhjarannikus ilmunud persoonilugu äsja Jõhvi vallavanemaks valitud Aivar Survast "Muusikalembene insener püüab taastada Jõhvi valitsemises harmooniat", pean vajalikuks sõna sekka öelda.

Loos mainitakse, et pikaajalisest parteistaažist hoolimata ei saanud Aivar Surva Reformierakonna juhatuse valimisel valituks. Juhin tähelepanu, et see oli vaid üks kaotus mehe kaotuste jadas.

Siinkohal mõned näited valimiste kohta, kust Surva on pidanud kaotajana lahkuma: talv 2009 − Ida-Virumaa omavalitsuste liidu esimehe ja aseesimehe valimised, sügis 2012 − Ida-Virumaa spordiliidu esimehe valimine, sügis 2013 − kohalike omavalitsuste volikogude valimised, talv 2013 − Lüganuse vallavanema valimised.

Nüüd lõpuks Jõhvi vallavanema valimise võitmise edulugu. Kaotused nii erisugustel valimistel näitavad seda, et Surva näol võib tegu olla hea pillimehe ja võib-olla ka hea inseneriga, kuid kehvade isikuomaduste ja igal võimalusel end esile upitava juhiga, keda ei aktsepteeri sageli isegi "omad".

Kahjuks on pärast Surva vallavanema ametist lahkumist selgunud, et vallavanem on jätnud enamiku 2012. ja 2013. aasta Mäetaguse vallavalitsuse protokolle allkirjastamata, nagu tuli ilmsiks revisjonikomisjoni töö käigus. Tekkinud segaduse likvideerimine on võtnud vallavalitsuselt palju väärtuslikku tööaega.

Olulistest tegemata töödest tasub mainida, et valla arengu tähtsa dokumendi, üldplaneeringu muutmise, mis algas Surva võimuloleku ajal 2008. aastal, sai volikogu vastu võtta alles 2014. aasta kevadel.

Soovitan Jõhvi volikogul tähelepanelikult jälgida sedagi, et Surva ei jätkaks vallavalitsuse koostamisel tava, mille kohaselt valitsuse mõned liikmed saavad selliseid soodustusi, mis selguvad alles vallavalitsuse lagunemisel.

Kindlasti võib küsida, kuidas ma suutsin Aivar Survaga volikogu esimehena pikaajalist koostööd teha. Tuleb tõdeda, et lõplikult purunes koostöö 2013. aasta kevadel. Nimelt ei kinnitatud volikogus häältega 9:1 vallavalitsuse esitatud valla teenistujate struktuuri, mis nägi peale kõige muu ette üheksa ametikoha koondamise eesmärgiga sõlmida Jõhvi vallalt teenuse sisseostmiseks haldusleping.

Vastuvõetamatu oli ka lasteaia ja põhikooli liitmine seda protsessi ette valmistamata. Selle asemel et nõustuda oma tööandja otsusega − tööandjaks volikogu ju vallavanemale on −, pöördusid vallavalitsuse liikmed advokaadibüroosse otsuse vaidlustamiseks. Õigust ei saadud, küll aga raisati selle peale 1690 eurot. Ja mitte oma raha, vaid oma ego ebaõnnestunud rahuldamine maksti kinni valla rahast.

Kommentaari alguses mainitud intervjuu tähelepanelikud lugejad võivad kindlasti arvata, et kirjutasin loo ajendatuna sellest, et Surva solvas mind loos täiesti alusetult. Nimelt oli loos selline lause: "Veljo Kingsep võiks rääkida, kui palju tema omal ajal vallavanemana lisaraha valda tõi. Mina tean seda − see on üks suur ühekohaline ümmargune number."

Kahjuks näitabki see lause kujukalt Surva suhtumist töösse omavalitsuses. Valla juhtimisel tuleb kasutada sõna "mina" asemel sõna "meie". Mitte ühtegi investeeringut, mida Mäetagusele on toodud palju, ei saa tuua valda ei vallavolikogu esimees ega vallavanem ainuisikuliselt, vaid need tuuakse koostöö tulemusena.

Enne Aivar Surva tulekut valda oli üks olulisemaid investeeringuid üle 100 km külade joogiveetorustike ehitamine, mille rahastamine ei toimunud valla eelarvest. Sellist valetamist lugeda oli tõesti solvav, sest sellega tegi endine vallajuht maha mitte ainult mind, vaid ka kogu oma koduvalda ja kaudselt ka iseennast.

Ainult see, et Aivar Surva eneseupitamine on toimunud läbi teiste põhjendamatu mustamise, teiste ideede rumalaks nimetamise ja hoolimatu suhtumise kohalikesse inimestesse, saigi saatuslikuks kohalikel valimistel. Võimalused võita olid meil mõlemal võrdsed.

Ajaarvamine Mäetaguse vallas ei alga 2005. aasta novembrist ega lõpe 2013. aasta novembris, vald elab ja areneb edasi.

Võib vaid siiralt loota, et Aivar Surva ebaõnnestumiste jada lõpeb Jõhvi vallavanemaks valimisega. Naabervalla volikogu juhina tahaks, et Mäetaguse saaks edaspidigi sõbralikult koostööd teha tegusa ning võimeka Jõhvi vallavolikogu ja vallavalitsusega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles