JUHTKIRI Libedal jääl "valimisõnne otsides" lendab keegi varem või hiljem ninali

Põhjarannik
Copy
Sergei Gorlatšile (vasakult teine) esitataud kahtlustus häälte ostmises heidab paratamatult varju kogu Katri Raigi valimisliidule ja koos erakonnaga Eesti 200 loodavale koalitsioonile Narvas.
Sergei Gorlatšile (vasakult teine) esitataud kahtlustus häälte ostmises heidab paratamatult varju kogu Katri Raigi valimisliidule ja koos erakonnaga Eesti 200 loodavale koalitsioonile Narvas. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Narva endise abilinnapea ja järgmise volikogu esimehe kandidaadi Sergei Gorlatši kinnipidamine politsei poolt ja kahtlustuse esitamine häälte ostmises on kui jääkülm dušš Narva valimised võitnud Katri Raigi valimisliidule.

Gorlatš on olnud üks Raigi lähedasemaid kaasvõitlejaid Narva senise võimu murdmisel. Lisaks on ta ka üks Reformierakonna võtmefiguure Ida-Virumaal.

Sõltumata sellest, kas Gorlatš jääb lõpuks juriidiliselt süüdi või mõistetakse õigeks, on ta kogu Katri Raigi nimekirja mainet tugevasti määrinud. Seda valimisliitu usaldasid eelkõige inimesed, kes ootasid linna valitsemises muutusi ja sealhulgas ka valimistel sahkerdamise ja administratiivse ressursi kasutamise lõpetamist. Just selles süüdistas Raigi nimekiri oma kampaanias vastaspoolel olnud Keskerakonda, aga libastus hoopis samaga ise.

Toimunu paistab väga hale välja isegi siis, kui häälteost ongi Narvas pigem kui "üldrahvalik mäng", nagu Raik on öelnud, soovimata Gorlatši õigustada.

Laiem küsimus on ikkagi poliitilises kultuuris. Kui valimistel harrastatakse võtteid, kus püütakse valijaid meelitada kas spaakülastuste, tasuta kopterilendude ja rehvivahetustega või mõne muu hüvega või tatsatakse valijate seas ringi, ID-kaardi-lugejaga sülearvuti kaenlas, siis see ongi väga libe tee, kus varem või hiljem keegi vahele jääb ja ninali lendab.

Seekord läks nii Sergei Gorlatšiga, järgmine kord ilmselt kellegi teisega, kel selles "mängus" vilumust ja maskeerimisoskust napimalt. Aga targem oleks sellistest võtetest üldse loobuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles