TÄNAVAKÜSITLUS Kuidas oleks õiglane kasvanud energiakulusid hüvitada?

Põhjarannik
Copy
Foto: Tairo Lutter / Scanpix

Energia hinna märkimisväärne tõus ei jäta puudutamata ühtegi leibkonda. Valitsuse detsembrikuise otsuse põhjal makstakse energiakulude suurenemise katteks toetust vähekindlustatud perede kõrval ka leibkondadele, kelle sissetulek pere esimese liikme kohta jääb alla 1126 euro kuus. Ent selle piiri sisse mahtumine ei pruugi veel toetust tähendada, kui tarbitud pole piisavalt energiat.

Foto: Peeter Lilleväli

Vitali Jelovikov, viimistleja:

Ma ei tea, kuidas vastata. Ma pole sellele mõelnud, kuna selliste küsimuste lahendamine pole meie pädevuses. Mida sa ka ei arvaks, rahvas ei otsusta praegu nagunii midagi ja tavaliste inimeste arvamus ei lähe kellelegi korda.

Foto: Peeter Lilleväli

Svetlana Linkevitš, Eesti Energia kontserni töötaja:

Ma ei ole olukorraga väga kursis. Elan korteris ning arved on esialgu normaalsed. Kuid teoreetiliselt oleks vist õiglane hindade kasvades − eriti nii kiire kasvu korral − toetada kõiki tarbijaid. Võib-olla mitte kõiki ühtemoodi − mehhanismid võivad olla erisugused −, kuid kannatavad ju kõik ja aidata tuleb samuti kõiki.

Foto: Peeter Lilleväli

Aleksandr Stepušin, pensionär:

Võin öelda, et riigis, mis ise elektrit toodab, ei tohiks nii suuri arveid, nagu inimestele praegu tulevad, üldse ollagi. See, et meie riigivalitsejad on lasknud sellisel asjal sündida, on iseenesest ebaõiglus ja suur viga. Las nad nüüd murravad ise pead ka selle üle, kust raha võtta. Aga inimesi tuleb aidata.

Foto: Peeter Lilleväli

Pjotr Eisau, pensionär:

Minu seisukoht on, et praegu toimuv on täielik nöörimine. Eriti kõvasti hakkab see miinimumpalga saajate tasku pihta. Tuleb aidata neid, kes on vaesemad, mitte neilt viimastki ära võtta. Riik peab kuskilt raha leidma ega tohi kedagi hätta jätta.

Foto: Peeter Lilleväli

Vadim Tširkov, sõidukijuht:

Aidata tuleks kõiki − see oleks õiglane. Kes on selles süüdi, et inimesed saavad nii suuri arveid, et nende maksmiseks palgast ei piisa? Kui riik on lasknud sellel sündida, siis peab ta ka välja mõtlema, kuidas inimesi aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles