JUHTKIRI Ida-Viru poliitikud saavad mõõta üleriigilist turuväärtust

Põhjarannik
Copy
Euroopa parlamendi valimisteni on jäänud pisut enam kui kaks kuud.
Euroopa parlamendi valimisteni on jäänud pisut enam kui kaks kuud. Foto: Elmo Riig

Eelseisvatel Euroopa Parlamendi valimistel kandideerijate seas on varasemast rohkem Ida-Viru poliitikuid.

Viis aastat tagasi oli ainus kandideerija Katri Raik, nüüd lisanduvad talle ka Virve Linder ja Arvo Aller ning osa erakondi pole oma nimekirja veel avalikustanud.

Valimissüsteemi tõttu pole europarlamendi valimiste kandidaadiks saamine sugugi lihtne, sest iga erakond saab välja panna vaid üheksa poliitikut. Kuna valituks osutuvad neist enamasti vaid üks-kaks, kes on nimekirja tipus ning on üle riigi tugeva tõmbega häältemagnetid, siis võiks arvata, et pole suurt tähtsust, kes on ülejäänud töömesilased, kes peavad nii geograafilistest kui sisulistest sihtrühmadest kogutavate häältega esimeste edu toetama. Seda enam, et valijate üldine huvi europarlamendi valimiste vastu on tunduvalt väiksem kui riigikogu või kohalike volikogude valimiste vastu.

Samas annab kandideerimine nimekirja pääsenutele hea võimaluse kampaania ajal tähelepanu ja tuntust saada. Kuigi seda ei saa üksüheselt hinnata, kuna valijaskond erineb nii kodakondsuse kui elupaiga poolest, on europarlamendi valimistel osalemine kohalike valimiste eel poliitikutele hea võimalus mõõta oma turuväärtust. See annab omamoodi hindamisakti. Päris huvitav on näha, kui palju hääli Raik, Linder ja Aller koguvad ning kui palju sellest tuleb Ida-Virumaa omavalitsustest ning kui palju on neil hääletõmbevõimet üle riigi.

Aga lisaks on võimalik kampaania ajal rääkida ka Ida-Virumaa jaoks olulistest teemadest ning anda nendele üleriigilises poliitikas kaalu juurde. Arvestatava edu korral on nende sõnal oma erakonnas ka edaspidi rohkem kaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles