JUHTKIRI Ida-Virumaa kui Keskerakonna viimane võimukants

Põhjarannik
Copy
Keskerakonda õhupalliidesse on jäänud õhku veel vaid Ida-Viru mõnedes linnades.
Keskerakonda õhupalliidesse on jäänud õhku veel vaid Ida-Viru mõnedes linnades. Foto: Peeter Langovits

Pärast seda kui Keskerakond pidi loovutama oma suurima kindluse, Tallinna, mida see partei oli enda käes hoidnud paarkümmend aastat, on tema viimasteks võimukantsideks jäänud osa Ida-Virumaa linnu. Keskerakonnal on ainuvõim Narvas ja Sillamäel, Kohtla-Järvel jagatakse seda sotsidega ja Lüganuse vallas reformierakondliku tüvega valimisliiduga.

Mida selline olukord võib kaasa tuua Ida-Virumaa jaoks? On oht, et siinsed keskerakondliku võimuga omavalitsused jäävad poliitilisse isolatsiooni, nagu seda on sel sajandil juba varemgi korduvalt olnud. Need aastad, kus Ida-Virumaa suuremates linnades on võimul olnud Keskerakond, kuid riigis teised erakonnad, pole olnud maakonna jaoks tervikuna kõige paremad.

Räägitagu mida tahes, aga riigi regionaalsed investeeringud on poliitilised otsused ja nende tegemisel vaadatakse ikka, kas ühes või teises piirkonnas on võimul omad või konkurendid. Seda eriti ajal, mil riigieelarve on süvenevas puudujäägis ja Ida-Virumaa linnadele mõeldud investeeringuid saab kõrvale tõsta või edasi lükata argumendiga, et nad saavad ju taotleda raha ka õiglase ülemineku fondist.

Et Keskerakond ise on olnud aktiivses lagunemisprotsessis, kus tuntud poliitikud harrastavad sealt ärajooksmist, siis nõrgendab see opositsioonis oleva erakonna mõjujõudu veelgi.

Aga selline olukord on kujunenud suuresti valijate ja poliitikute tahtel ning sellega tuleb elada nii hästi kui võimalik. Küll võib ette näha, et nii mitmedki poliitilised ametnikud, kes jäävad lähiajal pealinnas tööta, võivad tulla seda otsima Ida-Viru linnadest, kus parteikaaslased võimul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles