LUTERI KIRIKU JUHT URMAS VIILMA Moskva õigeusu kirik ei jõua nii kiiresti muutuda, kui riik soovib

Erik Kalda
, ajakirjanik
Copy
Urmas Viilma.
Urmas Viilma. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti evangeelse luterliku kiriku peapiiskop, Eesti kirikute nõukogu president Urmas Viilma ütleb intervjuus Põhjarannikule, et ta mõistab riigi seisukohta, kui see nõuab Moskva patriarhaadi Eesti õigeusu kirikult (MPEÕK) Moskvaga sidemete lõpetamist, kuna patriarh Kirill on esinenud Ukraina sõda kiitvate avaldustega. Aga ta mõistab enda sõnul ka siinset vene õigeusu kirikut, kes ei saa väga kiiresti nõutud muutusi läbi viia.

Kas riigipoolne Moskva patriarhaadi vene õigeusu kiriku survestamine Moskva alluvusest lahkumiseks pärast Venemaa patriarhi Kirilli Ukraina sõda soosivaid avaldusi on õigustatud?

Põhimõtteliselt saan ma riigist aru, sest tal ei ole ka kuigi palju valikuid. Samas on riigil aega vähem, kui kirikud tavaliselt muudatusteks vajavad. Ma arvan, et kõige suurem konfliktikoht ongi selles, et riigi poolt tuleb ajaline surve, millega MPEÕK, nagu ka [otse patriarhile alluv] Pühtitsa klooster, ei suuda sammu pidada.

Pariisi suveolümpiamängud 26. juulist 11. augustini
Vaata otseülekandeid Kanal 2-st, Duo 5-st, Postimehe veebist ja kuula raadio Kuku kajastusi. Venekeelsetele fännidele pakub põnevust Kanal 7.
Loe kõiki olümpiauudiseid siit.
Tagasi üles