JUHTKIRI:Teadmatus tekitab hirme

Põhjarannik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Põhjarannik
Foto: Põhjarannik

Valimistest ja haldusreformist on möödas juba üle kolme kuu, kuid ühinemisjärgne segadus Toila vallas kestab. Ega seda, et asjad kiiresti selgeks saavad, olnukski palju tahta, kuid juba mõnda aega on saanud jälgida, kuidas peamiselt endise Toila valla esindajate kontrolli all olev uusvald püüab katki krõmpsutada naabrite kaasa toodud pähkleid.

Esimene ehmatus oli Kukruse polaarmõis, millele Kohtla vald vahetult enne ühinemist püüdis laenukoormust peale võtta, et tagada edasine objekti arendamine. Järgnes Kohtla-Nõmme kaevandusmuuseumi absurdsuseni langenud võimuvõitluse lahkamine, mille tagajärjed praegugi veel tunda on.

Ent vähem on avalikkuses juttu olnud sellesama väikese Kohtla-Nõmme teisest tulekoldest tuha all − see on kohalik rahvamaja, mille saatust vallavalitsus juba pikemat aega otsustada püüab.

Võiks ju arvata, et mis siin väga erilist: selge, et väikese endise kaevuriasula jaoks on see stalinistlik hoone liiga uhke ja võimas ning selle turgutamine pole rahaliselt otstarbekas. Kuid see on puhtäriliselt ja -majanduslikult kalkuleeriv loogika, mille kohaselt oleks muidugi kasulikum üldse jätta valda alles praeguse nelja rahvamaja asemele üks. Ent paraku ei saa valda juhtida nagu äriühingut, olgugi et praeguse Toila valla asjade otsustamise juures on ettevõtjate osakaal märkimisväärne.

Suurim viga, mida praegune vallavõim on teinud, on kogukonna ignoreerimine olukorras, kus otsustatakse kohalikele inimestele olulist küsimust. Aga just kogukondade huvide eiramise vältimist püüti ju tõestada, kui allkirjastati kolme valla ühinemisleping, mis nägi ette kõigi olemasolevate kultuuriobjektide ja nendes pakutavate teenuste säilitamist.

Just suhtlemise ja selgitamise puudus on see, mis on praeguseks tekitanud lõhe kohtlanõmmekate ja uue vallavõimu vahele. Selline käitumine ei tekita muud kui hirme ja võõrandumist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles