JUHTKIRI Mida me teeme selle 340 miljoni euroga?

Põhjarannik
Copy
Ida-Virumaa tuleviku jaoks on määrav, kuidas õnnestub õiglase ülemineku fondist tulevad miljonid võimalikult viljakalt kasvama panna.
Ida-Virumaa tuleviku jaoks on määrav, kuidas õnnestub õiglase ülemineku fondist tulevad miljonid võimalikult viljakalt kasvama panna. Foto: Liis Treimann

Ida-Virumaa on ühe rünnaku, kus lääne- ja lõunanaaber tulid noolima Euroopa Liidu õiglase ülemineku fondist terendavast 340 miljonist eurost oma ampsu, edukalt tagasi tõrjunud. See raha tuleb kulutada siin. 

Nüüd peaks olema paras aega küsida, mille peale see raha kulutada. Rohkem kui aasta jooksul toimunud seminaride, arutelude ja mitmete uuringute järel on jõutud järeldusele, et lõviosa sellest peaks kuluma uute töökohtade loomisele. Ausalt öeldes võinuks sellise üldise arusaamiseni jõudmiseks piisata ka mõnest päevast, aga eks demokraatia puhul ole kaasamised ja kaalumised möödapääsmatud toimingud. 

Nüüd tuleb minna detailseks. Loosungina on lihtne välja käia, et see raha tuleb kulutada ettevõtluse arendamiseks ja uute töökohtade loomiseks, aga tunduvalt keerukam on jõuda vastusteni, kuidas seda konkreetselt teha.

Kas panna see raha sisse näiteks nelja-viide suuremasse ettevõtmisesse, millelt võib eeldada tuntavat tulemust mitme tuhande uue ja hea palgaga töökoha näol? Või puistata sadade väiksema haardega kavatsuste elluviimise toetamiseks? Ei esimese ega teise variandi puhul pole võimalik saada sajaprotsendilist garantiid, et kõik õnnestub: turg, globaalsed mõjud ja kümned muud tegurid võivad mis tahes ilusana näiva plaani vussi keerata. Aga midagi peaks ka õnnestuma. 

Küllap on juba praegu rohkelt ettevõtjaid nägemas selles rahapotis uut head võimalust teenimiseks. Põhiline, et see tooks kaasa ka Ida-Virumaa arengu. Seejuures on oluline, et sõelumine, milline idee saab toetuse, oleks võimalikult avalik ja läbipaistev ning valikukriteeriumid selged.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles